Home > Nieuws > Wat doe je met vervallen geneesmiddelen?

Wat doe je met vervallen geneesmiddelen?

Er is maar één juist antwoord op die vraag: geneesmiddelen die vervallen zijn of die je niet meer gebruikt, breng je terug naar je apotheker. Die zorgt ervoor dat ze veilig vernietigd worden.

Vervallen en ongebruikte geneesmiddelen horen niet thuis in je apotheekkastje. Het is niet veilig om ze nog in te nemen. Weg ermee! Maar gooi ze niet in de vuilnisbak en spoel ze zeker niet door het toilet. Dat is gevaarlijk (kinderen en huisdieren kunnen ze vinden) en je brengt er veel schade mee toe aan het milieu (restanten komen in ons drinkwater terecht, beïnvloeden de fauna in onze natuurgebieden, creëren schadelijke uitstootgassen in de verbrandingsoven…).

Om te vermijden dat geneesmiddelenresten schade toebrengen aan mens en milieu kan je je vervallen of niet meer gebruikte medicatie terugbrengen naar je apotheek. Wist je dat de apotheken in ons land op die manier elk jaar honderden tonnen geneesmiddelenafval inzamelen… en veilig laten vernietigen?

Jij kan dus zeker je steentje bijdragen aan het milieu door je vervallen of ongebruikte geneesmiddelen terug te brengen naar de apotheek. Maar opgelet: het is belangrijk dat je die medicatie vooraf correct sorteert. Anders kan je apotheker weigeren om ze terug te nemen. Weet je niet precies hoe je ze moet sorteren? Kijk dan eens in de sorteergids, daarin wordt het heel duidelijk uitgelegd.